Veelgemaakte fouten affiliate marketing

Waarschijnlijk ben je hier omdat je geld wil verdienen met affiliate marketing. Als je inderdaad geld wil verdienen zijn er een aantal fouten die je kan maken. De meest voorkomende fouten ga ik in dit artikel bespreken, zodat jij ze niet meer hoeft te maken en je daardoor sneller succes zal behalen.

Zelf denk ik dat affiliate marketing een van de meest veelbelovend manieren is om online geld te verdienen. Voordat ik het over de meest voorkomende fouten ga hebben zal ik eerst het een en ander in het algemeen over affiliate marketing bespreken. Dit voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met affiliate marketing.

Als je de basis al kent kun je gewoon doorspringen naar de meest voorkomende fouten.

Wat is affiliate marketing precies?

Bij affiliate marketing verdien je geld dor het promoten van producten of diensten van een bedrijf of een persoon. Dit doe je door jezelf aan te sluiten bij een affiliate netwerk, bij dit affiliate netwerk kies je een of meerdere producten uit die je gaat promoten via het internet. Iedere keer als jij ervoor zorgt dat iemand iets bij jou koopt, wordt dit geregistreerd. Dit wordt geregistreerd door gebruik te maken van een speciale link een affiliate link. Door deze affiliate link weet het bedrijf precies welk product jij succesvol hebt gepromoot en hoeveel commissie ze jou moeten betalen.

Waarom kiezen voor affiliate marketing?

Het is mogelijk om te beginnen met kleine investeringen en mogelijk om een passief inkomen op te bouwen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om bekende producten te promoten die al bij mensen bekend zijn. Hierdoor hoef je ze niet heel erg te overtuigen om tot verkoop over te gaan, omdat ze al bekend zijn met het platform (zoals bol.com) of al bekend zijn met het product.

Een ander fijn voordeel aan affiliate marketing is dat je alleen het product hoeft te promoten. Je hoeft geen voorraad te hebben, geen klantenservice te doen en hebt geen contact met vervelende klanten.

Hoeveel geld kun je ermee verdienen?

Als je met je gedachte al helemaal in luilekkerland was door dit alles moet ik je helaas teleurstellen. Voor nu!

Sorry dat ik je even uit je droomwereld heb gehaald maar het is belangrijk om te weten dat je in de eerste maanden nauwelijks iets zal verdienen. Echter kan je in een jaar of een paar jaar zeker een inkomen opbouwen van een paar honderd euro per maand of zelfs een paar duizend euro per maand.

Ik zeg wel dat affiliate marketing eenvoudig is, en daar ben ik ook echt van overtuigd dat het makkelijk is. Toch zijn er meer mensen die met affiliate marketing starten en geen geld verdienen, dan mensen die er wel geld meeverdienen.

Hoe komt het dan dat er toch zoveel mensen zijn die het niet lukt om geld te verdienen door simpelweg te bloggen. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen onnodige fouten maken, dit leidt tot teleurstellingen en uiteindelijk geven deze mensen op voordat ze ook maar een euro hebben verdient.

Daarom vond ik het belangrijk om dit artikel te schrijven, zelf heb ik al deze dwaze fouten gemaakt. Daarom ga ik deze 20 fouten met jou delen. Daarnaast geef ik er een mogelijk oplossing bij, zodat jij deze fouten kan voorkomen en sneller je eerste euro’s kan verdienen.

Disclaimer: De oplossingen die ik met je deel zijn niet de enige oplossingen die er zijn. Het is niet nodig om mij blindelings te volgen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf nieuwe dingen uit te proberen en te kijken hoe dit voor jou werkt.

20 meest gemaakte fouten.

1. Als beginner denken alles te weten

Dit overkomt veel bloggers in het begin. Ze denken dat ze weten hoe affiliate marketing werk. En staan daarom niet open voor nieuwe ideeen en mogeijkheden.

Echter is het zo dat content marketing snel aan het veranderen is. De manier hoe het nu gebeurt in vergelijking met een paar jaar terug is drastisch veranderd. Op het internet is er heel veel informatie te vinden. Zowel goede als slechte informatie. Sommige informatie is van een paar jaar terug, waarschijnlijk zal het destijds goed hebben gewerkt, echter zal dat nu achterhaalt zijn.

Mijn oplossing

Sta open voor nieuwe dingen. Als je succesvol wilt zijn in de affiliate wereld zal je open moeten staan voor nieuwe ideeen. Sta open om nieuwe dingen te leren en bekijk dan wat werkt en niet. Ga op zoek naar trainingen en overweeg om in jezelf te investeren.

 2. Niche zonder koopintentie.

Het kiezen van een Niche is een van de belangrijkste factoren in affiliate marketing. Veel affiliate marketeers zeggen dat het voor iedere niche kan werken.

Dit is wel zo, echter zijn er een aantal onderwerpen waar niet zoveel producten zijn om te promoten. In onderstaande niches zijn ze vaak alleen op zoek naar snelle informatie:

  • Game informatie
  • Roddels over beroemdheden
  • Sportnieuws

Oplossing:

Deze websites zijn voor de tijdelijke en korte bezoeker. Deze websites krijgen wel bezoekers. Echter zijn ze meer geschikt voor advertenties, dan om affiliate producten te promoten.

3. Alleen maar kijken voor dure producten

Vaak is het zo dat hoe duurder het product is dat er meer commissie te verdienen is. Maar een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is, zal het dure product veel conversie maken.

Ondanks dat de producten een hoge commissie hebben is de markt maar beperkt door de hoge prijs. Daarnaast zijn het geen aankopen die dagelijks plaats vinden.

Aan de andere kant heb je ook diverse producten die voor een gemiddelde prijs worden verkocht. Je commissie zal lager zijn, maar dit is geen probleem. Vaak worden producten met een gemiddelde prijs veel meer verkocht dan extreem dure producten. Daarnaast zijn er ook vaak meer producten in deze categorie waardoor je keuze kan scheppen voor de bezoeker.

affiliate marketing tips

Hier heb ik wel een voorbeeld van.

Ik heb ooit voor een tuinmeubelwebshop gewerkt. Deze hadden in het assortiment een loungeset met een prijskaartje van bijna €7.000 euro.

Echter hadden ze ook (verschillende) loungesets van tussen de €1.000 en €2.500 (ook nog een forse prijs hoor) Deze werden natuurlijk veel vaker verkocht dan die ene loungeset van €7.000. Zo geldt het natuurlijk ook voor jouw commissie.

Oplossing:

Begin niet met dure producten, je zal weinig tot geen klanten krijgen. Begin met het promoten van producten die in de gemiddelde prijsklasse vallen. Later kun je altijd nog aan je website duurdere producten toevoegen en deze ook aanbieden als mensen op zoek zijn naar iets speciaals/beters

4. Namaken van andere websites

Er zijn diverse sites in Nederland die met alleen affiliate marketing een goed inkomen verdienen, gebaseerd op diverse niches.

Je hebt veel beginners die deze websites kopiëren en hopen op die manier geld te verdienen.

Het probleem hierbij is dat ze niet het gehele proces kennen van affiliate marketing. Hierdoor ontwikkelingen ze zichzelf niet en ook hun website niet, waardoor ze dus nooit beter zullen worden dan hun concurrent en zelden tot nooit iets zullen verkopen.

Oplossing

Er is niks mis mee om naar je concurrentie te kijken en een aantal goede punten na te doen. Echter moet je niet alles kopieren en ook niet naar teveel verschillende websites kijken.

Blijf bij een niche. Bekijk een aantal concurrenten en bedenk een strategie. Voeg aan deze strategie ook unieke dingen toe die jezelf hebt verzonnen.

Blijf deze strategie volgen totdat je geld verdient met je website.

5. Direct mikken op zoekwoorden met hoge zoekvolumes.

Als je meteen gaat proberen te ranken op zoekwoorden met veel zoekvolume zoals bijvoorbeeld ‘’TV’’zal het waarschijnlijk lang duren voordat je succes hebt.

Je website is nog niet bekend bij google en zal je niet snel ranken op deze zoekwoorden. Je hebt meer kans om op de eerste pagina van google te komen met minder competitieve zoekwoorden zoals bijvoorbeeld de zoekterm “110 inch tv kopen’’

affiliate marketing beginnen

Oplossing:

De oplossing heb ik al gegeven. Hoe kom je het best achter deze zoekwoorden? Hiervoor kun je websites zoals SEMRush of app.neilpatel.com voor gebruiken.

Als je eenmaal over veel lage zoektermen een waardevol artikel hebt geschreven, kun je doorgaan naar de iets moeilijkere zoekvolumes.

6. Negeren van long tail keywords.

Dit is iets wat in het verlengde ligt van punt 5.

Veel beginners zijn alleen bezig met korte zoektermen. (die vaak competitief zijn.) Ze doen geen onderzoek naar zoekopdrachten met meerdere keywords.

Hierdoor zullen ze weinig tot geen resultaat behalen en niet op de eerste pagina en soms zelfs niet eens op de 2e pagina komen met hun zoektermen.

Langere zoekopdrachten zijn vaak specifieker en ook minder competitief. Hierdoor is het makkelijker om op die zoektermen te kunnen ranken.

Oplossing:

De oplossing is vrij simpel. In plaats van je te mikken op zoekopdrachten met 1 woord moet je jezelf richten op zoekopdrachten met meerdere woorden.

Om te onderzoeken welke zoektermen worden gebruikt kun je het best de websites semrush en app.neilpatel.com gebruiken.

7. Te zwaar thema gebruiken

Veel nieuwkomers maken de fout door veel met het thema bezig te zijn. Ze willen een prachtige website maken. Echter houden ze geen rekening met de snelheid van de website. Dit is schadelijk voor je website. Als het langer duurt dan 3 seconde om je website te laden zal google dit niet leuk vinden. Daarnaast klikken de meeste mensen ook snel weg als het te lang duurt om de pagina te laden.

Oplossing

Kies voor een simpel design. Veel bezoekers interesseert het niet hoe een website eruit ziet. Als ze maar goed de teksten kunnen lezen en de website gebruiksvriendelijk is en ze het geen waarnaar ze op zoek zijn makkelijk kunnen vinden.

Zelf gebruik ik GeneratePress

8.  Alleen producten promoten voor het geld.

Dit is een van de lelijkste gedeeltes van affiliate marketing. Geld moet niet het belangrijkste zijn.

Alleen producten promoten voor het geld is ook onethisch. Dus bedenk goed of je zelf de producten ook zelf zou kopen. Of nog beter koop eerst zelf de producten of doe er goed onderzoek naar.

Biedt daarnaast ook oplossingen aan. Zoals ik bijvoorbeeld doe met dit artikel.

Oplossing:

Probeer problemen op te lossen van andere mensen door het promoten van producten. Doe wel eerst onderzoek naar de producten die je promoot en welke producten de beste zijn.

Na het kiezen van het perfecte product. Blijf je focussen op de mogelijke problemen die potentiele klanten hebben en die het product oplost. Hou ook altijd als doel dat je eerst mensen probeert te helpen en daarna pas iets wil verkopen.

9. producten promoten die je niet kent.

Diverse affiliate marketeers maken de grote fout door producten te promoten die ze niet kennen of niet zelf hebben gebruikt.

Het is geen goed idee om alleen maar producten te promoten waar je geen ervaring mee hebt of uitgebreid onderzoek naar gedaan te hebben.

Oplossing:

Ik raad mensen altijd aan om producten die ze gaan promoten eerst zelf te gaan promoten. Als dit niet mogelijk is probeer dan eerst meer te weten te komen over het desbetreffende product. Bijvoorbeeld door mensen te interviewen die het product hebben gebruikt.

Daarna kun je beginnen met het promoten van het product.

10. Kiezen voor het verkeerde platform en product

Het is tegenwoordig zeer goed mogelijk om met affiliate marketing een mooi inkomen bij elkaar te verdienen. Alleen is het wel zo dat er diverse platforms bij zitten die niet goed functioneren.  

Zo kan het affiliate systeem niet werken, wat bijvoorbeeld bij coolblue het geval is geweest. Of zijn er twijfelachtige producten die je promoot en deze verkoopt. Dan zal dit jou merk/website ook schade. Ze zullen je namelijk niet meer vertrouwen.

Oplossing:

Doe goed onderzoek naar het product dat je promoot en ga zeker geen troep promoten.

Daarnaast doe onderzoek naar affiliate netwerken, welke zijn betrouwbaar en welke niet.

11. Focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit.

Veel nieuwelingen richten zich op het schrijven van veel content op de site in plaats van het schrijven van een kwalitatief goed stuk.

Alleen maar grote stukken content is niet per se goed. Een kort stuk met veel kwaliteit kan zeer goed zijn voor de conversie van je producten.

oplossing:

In plaats van je te richten op hoeveel woorden je tekst is, richt je op de kwaliteit van je teskt. Richt je op de belangrijkste onderdelen van je strategie en schrijf over de problemen die er toe doen. En richt je op de voordelen voor de potentiele bezoekers en niet het aantal woorden van je tekst.

12. Hetzelfde doen wat andere ook doen.

Vaak zie je dat alle marketeers doen wat andere ook doen. Dat heeft een nadeel dat je jezelf niet onderscheidt van de rest.

Zelf heb ik bij een MKB bedrijf gewerkt dat dezelfde soort inhakers wou creëren als Bol.com. Echter boks je dan op tegen een grote jongen die veel meer volgers hebben, waardoor iets veel sneller viral gaat. Mijn advies was om blogs te schrijven over onze specifieke branche, in deze blog beantwoorden de meest gestelde vragen of gaven we tips weg. Dit deelden we dan op de sociale media’s. We zagen hierbij gelijk een stijging in engagement op Facebook, omdat nog niemand anders dit deed.

Oplossing:

Zorg dat je uniek bent, voeg een stukje creativiteit toe of deel je eigen ervaringen. Dan zul je veel eerder succes behalen. Maak dus een strategie en bepaal waarop jij je gaat onderscheiden. Daarnaast kopieren werkt niet, want je zal dan het hele beleid en visie moeten kopieren en dat is bijna niet doen.

13. Teveel producten promoten

Tuurlijk kun je geld verdienen door producten te promoten, maar als je teveel producten in een keer promoot zal je website eruit zien als een reclamefolder.

Zorg ook dat je waarde geeft in je artikelen of een extra reden om een product aan te schaffen. Als je bijv. sportartikelen promoot kun je een artikel schrijven over ‘’met deze oefeningen krijg je een sixpack’’ en hier hebben ze dan bijvoorbeeld een dumbell bij nodig of iets anders. Plaats daar dan subtiel je affiliate linkje.

Oplossing:

In plaats van het focussen op het verkopen van producten. Zorg ervoor dat je waarde levert en ze daarna een goede reden geeft om het product te verkopen. Want zeg nou zelf koop jij ooi een krant van een opdringerige verkoper? Dat ben je als je continue focust op product reviews.

14. Geen Focus hebben

Een van de grootste fouten die je kan maken als beginner is om geen duidelijke richting te hebben. Veel beginners willen verschillende producten van verschillende niches gaan promoten. Dus niet alleen producten over dating bijvoorbeeld, maar ook over afvallen.

Ze beginnen direct met meerdere websites, ze denken op die manier snel veel geld te kunnen verdienen.

Echter vervaagt hierdoor de focus.

Oplossing:

Geef al je aandacht aan een project. Maak eerst een goede website en zorg dat hier structureel geld binnenkomt.

Investeer dit geld in een tekst schrijver, die kan dan elke week een extra artikel voor je maken. Deze hoef jij dan alleen nog maar te plaatsen op je website.

Ondertussen ga jij met de tijd die je overhoudt door naar de volgende website.

15. Alleen richten op SEO

Als je succesvol wilt zijn moet je jezelf niet richten op alleen SEO. (in een ander puntje kom ik hier nog op terug als je hier totaal niet op richt.)

In Affiliate marketing is het natuurlijk de bedoeling om producten te promoten zodat je geld verdienen. Sommige marketeers richten zich alleen op SEO. Maar er zijn nog zoveel meer manieren om bezoekers te krijgen.

Sterker nog de kans is groot dat je (zeker in het begin) niet snel zal ranken. Raak dan niet in paniek, maar ga je artikelen promoten op bijv. pinterest, twitter of Instagram.

Oplossing:

Allereerst moet je geduldig zijn voor SEO hou dat in je achterhoofd.

Begin met het bouwen van een blog met veel kwaliteit over een specifiek onderwerp en plaats deze op je website. Richt je in de blog op long tail keywords.

Verspreid deze content via social media kanalen.

16. Het promoten van scam producten.

Het belangrijkste van affiliate marketing is het online pormoten van producten. Voordat je begint met het promoten van producten moet je wel weten of het geen oplichting is.

Zo zul jezelf waarschijnlijk ook wel eens de bitcoin reclame tegen zijn gekomen waarin diverse BN’ers zogenaamd hadden geinvesteerd. Het ligt misschien voor de hand maar promoot dit soort producten niet.

Van de Bitcoin is natuurlijk overduidelijk dat het een scam is, maar je hebt ook producten waarbij het niet zo duidelijk is, wat moet je daarmee?

Oplossing:

Doe onderzoek naar de producten en als het een slecht product is schrijf er toch een review over. Je zal dat product waarschijnlijk niet succesvol promoten, maar je kan het artikel afsluiten met een beter alternatief. Misschien gaan mensen dan dat product bekijken en kopen ze dat product.

Het spammen van affiliate links om geld te verdienen is niet verstandig als je langdurig succes wilt hebben.

Als je alleen maar bezig bent om te verkopen zal het irritant overkomen voor je publiek.  

Daarnaast zal het ook weinig nut hebben. Vaak zie je bij de beginnende blogger dat ze kiezen voor veel blogpost die alleen gericht zijn op verkoop en dat ze deze in grote hoeveelheden maken, alleen blijft de kwaliteit achter.  

Oplossing:

Bloggen voor affiliate marketing is een goede keuze. Met bloggen heb je de mogelijkheid om jezelf in de markt zetten en zullen mensen jezelf vertrouwen. Probeer niet altijd alleen maar links en producten te spammen, maar ook persoonlijke verhalen te vertellen en waarde te delen met je bezoekers.

18. Denken dat je snel rijk wordt.

Denk nou niet dat als je vandaag met affiliate marketing begint je volgende week of volgende maand op een eiland zit met een cocktail in je hand.

Affiliate marketing is hard werken en zeker in het begin, je moet dus echt een verlangen hebben om het doel te halen.

Er is geen shortcut om snel rijk te worden en zeker niet met affiliate marketing. Als iemand je probeert te overtuigen dat die er wel is, wees op je hoede. Waarschijnlijk is er een verborgen agenda en hebben ze er zelf voordeel bij om jou doen te laten geloven dat je snel geld kan verdienen.

Oplossing:

Affiliate marketing is geen uitzondering op andere business modellen. Als je carriere wilt maken in affiliate marketing heb je veel geduld nodig en moet je hard werken. Blijf doorzetten. Een mooie uitspraak die daarbij past is:

“If you will live like no one else, later you can live like no one else.”

Dave Ramsey

19. SEO complete negeren.

Veel bloggers negeren het SEO gedeelte compleet. Dit zorgt ervoor dat ze niet het gewenste resultaat behalen. Dit is zonde, want ook als je een klein budget hebt kun je met SEO zeer waardevolle bezoekers binnen halen.

Tuurlijk zijn er andere manieren om verkeer binnen te hengelen, maar vaak heb je toch al het artikel geschreven. Dan is het een kleine moeite om deze te optimaliseren voor SEO.

Oplossing:

Schrijf eerst je tekst gewoon lekker vrij uit.

Mocht je de plugin RankMath nog niet hebben gedownload, doe dat dan.

Na het vrijuit schrijven voeg de keyworden in bij RankMath en kijk wat je score is en optimaliseer deze tot minimaal 75 maar het beste is om minimaal 80 te scoren.

20. Besparen

Tuurlijk wil je in het begin niet teveel uitgeven, zeker als je nog niks verdient.

Echter kan het bij een website af en toe zo zijn dat goedkoop ook duurkoop is. Zeker wat betreft hosting is het fijn om een betrouwbare partner te hebben die ook snel is. (goed voor Google)

Als je hier op gaat besparen kan goedkoop wel eens duurkoop zijn. Als je website traag is en vaak offline is zal google dit bestraffen.

Oplossing:

De oplossing is voor mij heel simpel. Zorg gewoon voor een goeie hosting. Zelf zit ik bij hostnet.

Conclusie

Veel mensen die beginnen met affiliate marketeer zullen falen, omdat ze niet door hebben wat ze fout doen of geen strategie hebben. Zonder het vermijden van deze fouten wordt het heel lastig om succesvol te worden in affiliate marketing.

Wat ik nog wil zeggen is dat je niet ongeduldig en te gehaast moet zijn. Besteed aandacht aan het leerproces. Ontwikkel jezelf en zorg dat je klaar bent voor de lange marathon die affiliate marketing is.

Tot slot hoop ik dat dit artikel jou enigszins op weg gaat helpen of heeft geholpen. Heb jezelf nog een tip of een vraag. Of wil je iets anders kwijt. Laat het hier onder weten in de reacties.

Lees ook:

Affiliate marketing in 10 dagen | cursus review

Internet succes gids

of schaf meteen een van de cursussen aan:

Plaats een reactie